Заради упорството на ПП-ДБ гласят партийно правителство Структурите на ГЕРБ настояват

...
Заради упорството на ПП-ДБ гласят партийно правителство Структурите на ГЕРБ настояват
Коментари Харесай

ГЕРБ готови с кабинет

Заради упорството на ПП-ДБ гласят партийно правителство 
Структурите на ГЕРБ упорстват Бойко Борисов да е претендент за министър-председател, той разгласи, че няма да е

За всяка позиция от ГЕРБ имали по трима претенденти 

ГЕРБ са подготвени със конструкция и състав на кабинет, в който влизат знакови политически лица, научи “Труд news ” от свои източници в партията на Бойко Борисов. Политолози разясниха пред изданието, че ходът е знаков и е в отговор на вироглавството на ПП-ДБ изрично да отхвърлят присъединяване в държавно управление на паритетен принцип. В него двете първи политически сили в Народното събрание би трябвало да споделят отговорността за ръководството на страната, която е изправена пред финансова и икономическа рецесия.

От ГЕРБ желаеха до неделя ПП-ДБ да показват състава на проектокабинета си. Академик Николай Денков, апетитен като най-вероятния кандидат на ПП-ДБ за министър председател, разгласи, че нямат подготвеност да предложат съответни имена и че по-важно е да се създаде стратегия с общи цели. Последно от ПП-ДБ дадоха обещание във вторник (б. р. през днешния ден - 2 май) да оповестят имената на претендентите за министри, които ще са политически лица. Контролирано изтекоха имената на Николай Денков, на Кирил Петков (за вицепремиер, отговорящ за силовите ведомства), на Асен Василев (за вицепремиер и финансов министър) и на Атанас Атанасов (за вътрешен министър). “Труд news ” научи, че при съставянето на лист с претенденти за министри в обединението ПП-ДБ са се сблъскали с няколко съществени трудности - свръхпретенции от Атанас Атанасов, на фона на тотално отвращение и разграничаване на Христо Иванов от присъединяване на техни фрагменти в сходни описи, както и лансиране от Политическа партия на хора от кръга на Кирил Петков.

Експерти разясниха, че е разумно след изказванията на ПП-ДБ, че ще заложат на партийци, от ГЕРБ да има огледална реакция, спестяваща рецензии, че някой се крие зад специалисти, които няма по какъв начин да носят политическа отговорност. Излъчвайки политически лица, които са се потвърдили и с експертиза, ГЕРБ дава сигнал към гласоподавателите си, че са подготвени да носят отговорност и няма да избягат от уговорките, поети по време на предизборната акция, разясниха специалисти.

В партията на Бойко Борисов имали подготвеност да предложат и експертен кабинет, само че обстановката сега изисквала различен метод, безапелационни са депутати. Затова през почивните дни от банката с фрагменти на ГЕРБ бил формиран дълъг лист с партийци, за проектокабинет - за всяка министерска позиция имало по трима вероятни претенденти.

В листата, с имена на първа позиция са най-вече хора, които към този момент са били министри в държавни управления на Бойко Борисов (вж. списъка), както и такива, които бяха препоръчани като проектосъстав на кабинет през април 2021 година Все още имало известни съмнения кой да получи първия изследователски мандат. Структурите на ГЕРБ от цялата страна, упорствали това да е Бойко Борисов, само че самият той към този момент няколко пъти сподели, че няма да е претендент за министър председател.

 
Проектокабинет на ГЕРБ
Министър-председател - 
Бойко Борисов / 
Даниел Митов

 

Заместник министър-
председател 
европейските фондове - 
Томислав Дончев  

Заместник министър-
ръководител и министър 
на защитата - 
Румен Христов

Заместник министър-
ръководител демографската и обществената политика - 
Деница Сачева

Финанси - 
Кирил Ананиев

Вътрешни работи - 
Христо Терзийски

Регионално развиване и 
благоустройство - 
Александър Иванов

Външни работи - 
Екатерина Захариева

Правосъдие -
Десислава Ахладова

Образование и просвета - 
Красимир Вълчев

Здравеопазване - 
проф. Костадин Ангелов

Култура - 
Калин Вельов 

Околна среда и води - 
Ивелина Василева 

Земеделие и храни -
Десислава Танева 

Транспорт, осведомителни технологии и известия -   (все още се обсъжда)

Е-управление-
Георг Георгиев

Икономика - 
Делян Добрев

Енергетика - 
Жечо Станков

Туризъм - 
Деница Николова

Младеж и спорт - 
Красен Кралев

 
Нидал Алгафари, политически специалист пред “Труд news ”: Излъчването на политически кабинет демонстрира, че партията е мощна
 



Излъчването на политически кабинет е доказателство, че партията е мощна. ГЕРБ пробваха всевъзможни диалози за експертно, за национално отговорно, за техническо държавно управление. Видяха, че не може да се случи и са длъжни пред другите обединения, пред обществото и пред техните гласоподаватели да покажат, че имат кабинет. Това би било знак, че партията ГЕРБ има задоволително кадърни хора, хора които могат да извадят страната и да решат проблемите.

Логично е и би трябвало един подобен кабинет да бъде управляван от Бойко Борисов. Той е водачът на партията, като е победила на изборите, той е индивидът с най-дълъг опит в политиката и ръководството. Аз не зная да има в ГЕРБ някой по-подготвен от него.

Излъчването на политическо държавно управление е по-скоро да се покаже на гласоподавателите самочувствие и убеденост. Такова държавно управление е мъчно да се случи сега, при този парламент, в който или ще има един по-широк консенсус и тогава да вземат участие политически фигури от всички обединения, или да оставят господин Радев, който си харесва служебните кабинети.

 
Проф. Румяна Коларова, политолог, пред “Труд news ”: При коренен ход на Политическа партия, ГЕРБ има капацитет да предложи кабинет


През тази седмица ГЕРБ ще би трябвало да създадат своя избор, най-много според от събитията. Ако са постигнали единодушие с ПП-ДБ или даже в случай че проектокабинетът препоръчан от “вторите ” е допустим за “първата партия ”, ГЕРБ ще би трябвало да върнат мандата си несбъднат, само че при обществено разгласен състав на кабинета препоръчан от ПП-ДБ. Това никога не е загуба на престиж, тъй като Борисов беше дейната страна и на процедура ПП-ДБ се ангажираха да предложат кабинет преди връчване на първия мандат.

 

Все по-малко евентуално е Политическа партия да предложат кабинет на паритетен принцип, който да включва политици посочени или утвърдени от ГЕРБ. Но, в случай че измежду проекто министрите няма знакови политически фигури, т. е. в случай че профилът им е по-скоро на специалисти или положителни управленци, тогава има опция за работеща формула.

Но в случай че Политическа партия предложат държавно управление с водещи политически фигури, без да позволен разискването на състава му с ГЕРБ, тогава наложително с първия мандат партията на Борисов би трябвало да предложи собствен “кабинет на малцинството ”. Няма логичност той да включва водещи политици от ГЕРБ. По-вероятно е да бъде експертен, тъй като тогава вероятността да получи поддръжка при гласоподаване в зала нараства.

Но сходен кабинет ще наподобява още по-приемлив, в случай че включва хора с политически опит. Например, в случай че Симеон Дянков се съгласи да бъде номиниран за финансов министър, или даже за министър-председател. Министри от служебните кабинети на президента Плевнелиев като Калин Христов, Илияна Цанова, Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Йордан Христосков, Велизар Шаламанов, Йордан Бакалов също биха съдействали за обществения престиж на концепцията за експертен кабинет. ГЕРБ има капацитет да номинира министри, които даже и да не получат парламентарното утвърждение, ще наклонят везните на публичното мнение в интерес на концепцията за експертен кабинет, признат в случай че не с първия, то с третия мандат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР